Vijf culinaire verwennerijen in de Ardennen

Bij een vakantie hoort lekker eten en drinken. Zeker wanneer u in een gebied bent dat tal van culinaire hoogstandjes voortbrengt, zoals de Ardennen. We zetten de vijf lekkerste voor u op een rij! 

  1. Luikse wafel. Een echte klassieker! Er zijn twee soorten wafels in België. Brusselse wafels, die rechte hoeken hebben en wat minder zoet zijn, en Luikse wafels met afgeronde hoeken en meegebakken suikerkristallen voor die heerlijk zoete smaak. Lekker met slagroom, ijs, vers fruit of natuurlijk chocolade. 
  2. Chocolade. Dat brengt ons meteen bij de tweede specialiteit. OK, strikt genomen zijn Belgische pralines natuurlijk niet per sé een lekkernij uit de Ardennen. Maar er zijn in deze streek wel tal van exclusieve chocolatiers te vinden waar u chocolade kunt kopen en soms ook een workshop kunt volgen. Bovendien kunt u in Erezee het chocolademuseum bezoeken en ontdekken hoe chocolade wordt gemaakt!
  3. Hervékaas. In Wallonië, waartoe de Ardennen behoort, worden maar liefst 500 verschillende ambachtelijke kazen gemaakt. Maar het bekendst is de Hervékaas, die in het gelijknamige gebied (grenzend aan Nederlands Limburg) wordt geproduceerd. Deze kaas heeft een beschermde oorsprongsbenaming en is te herkennen aan zijn vierkante vorm, gewassen lichtrode korst en indringende geur. De kaas combineert perfect met Luikse stroop van lokale appels en peren. 
  4. Ardenner ham. Een ander beschermd streekproduct is de Ardenner ham, die al sinds de negende eeuw in de streek wordt geproduceerd. Alleen de 21 producenten die horen bij de Association pour l’usage et de la Défense de l’Appellation ‘Jambon d’Ardenne’ mogen deze ham maken. De hammen worden 12 tot 21 dagen gepekeld en daarna één tot zeven dagen gerookt met beuken, eiken en takjes van de jeneverbes.
  5. Bier. In de Ardennen worden tal van lekkere biertjes gebrouwen. Van de bekende, zoals Leffe, Orval en La Chouffe, tot bieren uit microbrouwerijen met een beperkte oplage. Veel brouwerijen zijn te bezoeken en u kunt natuurlijk de verschillende bieren proeven en mee naar huis nemen. 

Culinair genieten in uw vakantievilla

Nieuwe lekkernijen ontdekken in de Ardennen is nóg leuker wanneer u ervan kunt genieten in een luxe vakantievilla die van alle gemakken is voorzien. Een goed uitgeruste keuken waarin u de heerlijkste gerechten klaarmaakt, een fijne omheinde (en dus kind- en hondvriendelijke) tuin met een barbecue, en na afloop van het diner relaxen in de sauna, de jacuzzi of voor de open haard. Klinkt dat u als muziek in de oren? Bekijk dan eens onze vier vakantievilla’s in de Ardennen. Luxe en comfort voor de perfecte vakantie!